Deel dit:

Fred Kaps

De legendarische Fred Kaps, in de goochelwereld is de inmiddels overleden Fred Kaps een ware legende. Hoewel het beeldmateriaal van Kaps schaars is vergeleken met zijn collega’s van tegenwoordig, wordt hij door de kenners nog altijd tot de allergrootsten aller tijden gerekend in zijn vak. Ook voor het gewone volk dat opgroeide in de tweede helft van de twintigste eeuw klinkt Fred Kaps ongetwijfeld bekend in de oren; deze grootmeester was vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw tot zijn dood in 1980 namelijk een nationale beroemdheid.

De Tweede Wereldoorlog en de politionele acties

Fred Kaps werd in 1926 geboren in Rotterdam als Abraham Pieter Adrianus Bongers, maar verhuisde op 9-jarige leeftijd naar Utrecht en maakte daar het grootste deel van zijn bewuste jeugd mee. Daar leerde hij ook zijn eerste goocheltrucjes en hij was er gelijk door gefascineerd. De oorlogen die in de periode daarop volgden en waarin Kaps verzeild geraakte, weerhielden hem er niet van om zijn passie in de praktijk te brengen. Gedurende, voor en na de Tweede Wereldoorlog trad hij op als Valdini op bruiloften en feesten, waarna hij later als Mystica Nederlandse militairen zijn kunsten vertoonde. Toen hijzelf werd opgeroepen voor het leger en naar Indonesië vertrok, werd hij tot zijn geluk ingedeeld in de cabaretgroep, waardoor hij bezig kon blijven met het goochelen en zijn vaardigheden kon onderhouden.

Fred Kaps zijn doorbraak

Toen de Nederlandse troepen zich terugtrokken uit Indonesië en ook Kaps teruggekeerd was in zijn vaderland, zocht hij tevergeefs naar een baan. Zijn goochelgave kwam toen goed van pas. Hij wist in 1950 de Grand Prix, oftewel het wereldkampioenschap, in Barcelona te winnen (iets wat hij overigens nog tweemaal zou herhalen, in 1955 en 1961) en werd daardoor in één klap zo beroemd dat hij voor optredens over de hele wereld gevraagd werd. Zo kwam hij in 1964, terwijl hij vanaf 1963 in Nederland ook al zijn eigen televisieshow (‘Fred’s Kapsalon’) had, op de Amerikaanse televisie. Toevallig was dit in dezelfde uitzending als waarin de Beatles aanwezig waren en alle kijkcijferrecords verbraken. In diezelfde periode trad hij ook voor verschillende koninklijke families op.

Typeringen

Kaps’ stijl was een beetje atypisch. Waar veel goochelaars hun kunsten met veel bombarie presenteren, toonde Kaps zich immer een echte gentleman op de bühne. Altijd uiterst stijlvol gekleed en met een enorme innerlijke rust, viel hij meer op door zijn elegantie, vingervlugheid en pure klasse dan groteske trucs. Daarnaast was hij altijd een vrolijke en bescheiden verschijning, maar vanbinnen was hij ook ernstig. Hij was namelijk een perfectionist die bepaalde acts tot vervelens toe kon blijven oefenen, tot het helemaal goed zat en hij ze aan het publiek durfde te tonen.

Verwijzingen

Fred Kaps naam leeft tegenwoordig nog altijd voort. Niet alleen in de herinneringen en de geschiedenisboeken, maar ook in meer wezenlijke zaken. Zo bestaat er de Fred Kaps Ring, een goochel –en vriendenclub. Daarnaast bestaat er een prijs voor goochelaars die zich voor hun vakgebied sterk hebben gemaakt die zijn naam draagt, de zogenoemde Fred Kaps Award. Voor het huis waar hij zijn laatste adem uitblies, ligt een plaquette ter nagedachtenis aan deze grootste artiest.

Meer informatie over Fred Kaps en zijn shows vind u hier: http://www.fredkapsring.nl/

Deel dit met de rest van de wereld;


Robin Matrix

Robin Matrix is eigenaar van goochelaar.nl en is één van de meest geboekte goochelaars / zakkenrollers van Nederland. Spontaniteit, betrouwbaarheid, representativiteit is waar goochelaar Robin Matrix voor staat. Neem gerust contact op met Robin als je vragen hebt of als je hem wilt inhuren voor een event!

Gerelateerde onderwerpen;

Luis de Matos: Een Magische Legende
Goochelaar Paul Daniels
De onsterfelijke Harry Houdini
Derren Brown, koning in mentalisme!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Goochelaar inhuren? Bel direct 023-5444297 of druk op contact!

>