Deel dit:

Goochelaar Paul Daniels

Paul Daniels, de man die goocheltrucs groot maakte op tv. De man die groots, populair, maar niet altijd even geliefd was. De man die de BBC heel wat grijze haren heeft bezorgd en met het bekende motto: “Je gaat dit leuk vinden, niet heel erg, maar je gaat het leuk vinden.

Geboren in 1938, de goochelaar werd bekend met zijn televisieserie ‘The Paul Daniels Magic show’, die draaide van 1979 tot 1994 op de BBC. Bekend als de ‘Godfather of Magic’ kwam in het midden van zijn tv-carrière zijn excentriciteit tot een hoogtepunt tijdens de avond van halloween in 1987.

Een ‘originele’ aflevering!

Achteraf schreef Daniels een open brief naar de Engelse krant de Times: “Als we doorgaan met hetzelfde, week in, week uit, dan worden we zwaar bekritiseerd in de lijn van ‘dezelfde oude gezichten, dezelfde oude verhalen’, ‘buitengewoon saai’, etc. en dan toch als iemand probeert iets te veranderen en buiten de ‘norm’ te stappen, de kritiek zal nog altijd komen.” Hoewel hij later in 2014 op twitter zegt dat de producer had gevraagd om een ‘uproar’, lijkt tijdens de tv-uitzending alsof de filmcrew van niets wist. De lichten worden na een aarzeling aan het eind van de show gedoofd en het publiek wordt vriendelijk, maar resoluut, gevraagd het gebouw te verlaten.

Dood op live-tv

De stunt was bedacht voor Halloween avond ‘om een stuk zwart theater met veel spanning en horror te creëren voor de kijkers’. Daniels liet zich vastketenen in een zogenaamde ‘ijzeren maagd’. Dit is een middeleeuws martelwerktuig dat bestaat uit een ijzeren kist, met een deur vol met scherpe metalen pinnen die de ongelukkige doorboren bij het sluiten van de kist. Daniels had twee minuten om te ontsnappen, maar in plaats van op magische wijze ongedeerd en wel te verschijnen bleef de deur dicht en gebeurde er niets. De lampen werden gedoofd en na een korte stilte begon het volgende programma.

1100 geschrokken fans

1100 mensen belden in schrik, afschuw en stress naar de BBC met de vraag of Daniels nu dood was of niet.

De Reactie van Paul Daniels

In zijn open brief zegt Daniels dat de commotie wel mee viel en dat hij vooral geraakt is door de bezorgdheid van zijn fans: “Onthoud de volgende feiten: In het begin van de show was er een aankondiging dat niet alles is zoals het lijkt. Je hebt zelfs precieze instructies gekregen je tv uit te zetten vóór de laatste truc als je snel nerveus bent.

De Illusie Achter de Show

(Als je deze waarschuwing hebt genegeerd is dat jouw probleem, niet de mijne.) Vind je het ook niet bijzonderder dat binnen een paar seconden na het einde van de truc de BBC de credits klaar had met een zwarte achtergrond in plaats van onze gewoonlijke credits? En dat binnen vijf seconden na het einde van de credits een aardige jonge dame aankondigde dat ik uit de Ijzeren Maagd was en oké was? Als laatste wil ik zeggen dat we tijdens de tv uitzending miljoenen en miljoenen kijkers hadden, terwijl er maar een paar honderd getelefoneerd hebben, wat voor mij bewijst dat de meeste mensen de show voor zijn originele bedoeling hebben geaccepteerd. Van deze honderden bellers bleek de meerderheid vooral bezorgd over mijn welzijn. Deze mensen ben ik dan ook erg dankbaar voor de bezorgdheid die ze hebben getoond.”

Yay or nay?

Daniels is één van de grootste goochelaars van de vorige eeuw en daarom een grote inspiratiebron voor Robin Matrix. Maar zijn excentrieke houding zorgde ervoor dat Daniels niet altijd even geliefd was en de vraag is nog altijd of de BBC nu wel of niet wist van zijn stunt in 1987. Dit is niet de manier waarop Robin werkt. Zijn professionaliteit en vakmanschap staan voor hem hoog in het vaandel. Met duidelijke communicatie en goede organisatie zorgt Robin ervoor dat jij na jouw event niet 1100 bezorgde telefoontjes krijgt, maar dat jouw gasten vol van verwondering naar huis gaan. Blij met een geslaagde avond.

Het Overlijden van Paul Daniels

Helaas moeten we mededelen dat Paul Daniels ons heeft verlaten. Zijn unieke bijdrage aan de wereld van magie zal echter blijven voortleven in onze herinneringen. “Paul Daniels was een prominente figuur in de wereld van magie. Voor meer informatie over zijn leven en bijdragen aan de magische gemeenschap, bezoek zijn Wikipedia-pagina.”

Deel dit met de rest van de wereld;


Robin Matrix

Robin Matrix is eigenaar van goochelaar.nl en is één van de meest geboekte goochelaars / zakkenrollers van Nederland. Spontaniteit, betrouwbaarheid, representativiteit is waar goochelaar Robin Matrix voor staat. Neem gerust contact op met Robin als je vragen hebt of als je hem wilt inhuren voor een event!

Gerelateerde onderwerpen;

Luis de Matos: Een Magische Legende
De onsterfelijke Harry Houdini
Derren Brown, koning in mentalisme!
Pen en Teller
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Goochelaar inhuren? Bel direct 023-5444297 of druk op contact!

>