Deel dit:

Tommy Wonder

Tijdens het gala van het Nationaal Congres van de Goochelkunst, dat plaatsvond op 17 juni 2006, kreeg Tommy Wonder een staande ovatie. Het publiek eerde deze grootmeester in de goochelkunst, vanwege zijn grootse prestaties en zijn onmetelijke bijdrage aan de Nederlandse magische wereld. Nog geen twee weken later zou Wonder, inmiddels 52 jaar oud, komen te overlijden aan de gevolgen van longkanker.

Beginnend artiest

Tommy Wonder kwam op 29 november 1953 op de wereld als Jacobus Maria Bemelman. Hij zag het levenslicht in Lisse, een plaats in Zuid-Holland. Op z’n vierde zag hij een televisieprogramma met betrekking tot de goochelarij en hij was direct gefascineerd door de wonderenwereld die opgeroepen werd. Al snel werd duidelijk dat Jacobus ook zelf een geboren artiest was. Vanaf zijn tiende trad hij op als illusionist en op 18-jarige leeftijd maakte hij hier zelfs zijn beroep van. Nadat hij de middelbare school had afgerond, ging hij dan ook studeren aan de Academie voor Podiumvorming. Op deze in Den Haag gelegen school leerde hij onder andere acteren, dansen en zingen, wat allemaal goed van pas kwam toen hij na afloop van zijn studie twee jaar lang op toer ging met De Haagsche Comédie.

Hoogtepunten

Nadat hij zich Tommy Wonder was gaan noemen en in 1978 op de Nederlandse televisie de door Joop van den Ende georganiseerde talentenjacht van de KRO, genaamd ‘Plankenkans’, wist te winnen, was zijn ster rijzende. Niet lang daarna, in 1979, werd hij namelijk al tweede bij de wereldkampioenschappen. Deze prestatie zou hij in 1988 nog eens herhalen. In de tussentijd had hij een door de middeleeuwen geïnspireerde act gecreëerd, waarmee uiteindelijk de hele wereld over zou reizen en internationale faam zou vergaren. Wonder kwam gedurende zijn carrière onder andere in de Verenigde Staten, Japan, Australië, Canada, Argentinië en vrijwel alle landen in West-Europa. Daarnaast was hij veelvuldig op televisie te zien, eveneens in een tal van landen. Vanaf de tweede helft van de jaren negentig werd hij ook nog meermaals onderscheiden en won hij nog verschillende prijzen. Zo won hij de Gouden Speld, uitgereikt door de Nederlandse Magische Unie, en kreeg hij in Hollywood van ‘de Academy of Magical Arts’ de ‘Performing Fellowship Award’, iets waarin alleen Richard Ross en Fred Kaps hem voorgingen als Nederlanders en uitsluitend Flip Hallema hem tot op heden nog zou opvolgen. Ook kreeg hij in 1999 nog de onderscheiding voor ‘Best Sleight of Hand Award’ op de World Magic Awards, werd hij in 2000 door MAGIC (het bekendste goochelvakblad op de wereld) tot de meest 100 meest invloedrijke illusionisten uitgeroepen en kreeg hij in 2006 postuum de Theory en Philosphy Award bij het wereldkampioenschap in Stockholm.

Karakteristiek

Wonder oogstte vooral lof en bewondering door zijn onuitputtelijke originaliteit. Al zijn acts waren authentiek, ze waren allemaal zelf ontworpen; aan het overnemen van trucs van anderen deed Wonder dus niet. Hij was dan ook de uitgelezen man om over de theorie van het goochelen boeken te publiceren en films uit te brengen, dit deed hij in de vorm van twee boeken met de titel ‘The Books of Wonder’ en zijn drie films die de naam ‘Visions of Wonder’ dragen.

 

Meer informatie over Tommy Wonder en zijn shows vind u hier: http://www.tommywonder.nl/

Deel dit met de rest van de wereld;


Robin Matrix

Robin Matrix is eigenaar van goochelaar.nl en is één van de meest geboekte goochelaars / zakkenrollers van Nederland. Spontaniteit, betrouwbaarheid, representativiteit is waar goochelaar Robin Matrix voor staat. Neem gerust contact op met Robin als je vragen hebt of als je hem wilt inhuren voor een event!

Gerelateerde onderwerpen;

Luis de Matos
Goochelaar Paul Daniels
De onsterfelijke Harry Houdini
Derren Brown, koning in mentalisme!
  • Frank Bemelman schreef:

    Onder ‘Hoogtepunten’ staat 1977 bij Plankenkans, dit moet 1978 zijn.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Goochelaar inhuren? Bel direct 023-5444297 of druk op contact!

    >