Deel dit:

Goochelaars ontmaskerd’, het tv-programma

Illusionisme is de kunst van de verbazing en verbijstering. Bij het goochelen gebeuren er dingen die onwerkelijk zijn, die naar ons gevoel niet kunnen gebeuren, maar zich toch voor ons ogen afspelen. Dit prikkelt als niets anders de nieuwsgierigheid van de mens. Hoe kan het dat twee losse ringen zonder opening opeens in elkaar gehaakt zijn? Hoe bestaat het dat een goochelaar mijn pincode kan raden? Hoe tovert de illusionist opeens een muntje achter zijn oor vandaan die ik net nog in mijn portemonnee had? Sommige mensen denken dat magie iets bovennatuurlijks is, anderen gaan er vanuit dat het simpelweg om aangeleerde trucs gaat. In het televisieprogramma ‘Goochelaars ontmaskerd’, dat in talloze landen uitgezonden is, werd er dieper in gegaan op de manieren die goochelaars in de loop van de tijd hebben ontworpen om ons voor de gek te houden.

SBS6 en het eerste seizoen goochelaars ontmaskerd

Nederland raakte bekend met het programma ‘Goochelaars ontmaskerd’, toen SBS6 de rechten besloot te kopen vanuit de Verenigde Staten. Daar was het programma, dat daar door het leven ging als ‘Breaking the magician’s code: Magic’s biggest secrets finally revealed’, in 1997 voor het eerst uitgezonden. Deze serie bestond uit vier afleveringen van elk een uur en nog drie aanvullende uitzendingen van tevens zestig minuten. In elke aflevering deed Valentino – vanwege zijn masker ook wel ‘the Masked Magician’ genoemd – meerdere goocheltrucs uit de doeken. Zo liet hij zien hoe het kon dat het door de midden gezaagde meisje even later weer een geheel was en hoe het kan dat de messenwerpers nooit eens een foutje maken. In de slotaflevering onthulde hij ook zijn eigen identiteit; hij bleek, zoals door zijn kundigheid al viel te vermoeden, een oud-professional in het vak te zijn. In Nederland had de serie een iets andere vorm dan in de Verenigde Staten: hier werd het commentaar bij de beelden verzorgd door Christien van der Aar en werden bij SBS6 dertien wat kleinere afleveringen van elk 25 minuten uitgezonden. Een aantal jaren later, in 2006, werden deze herhalingen herhaald door SBS6, ditmaal met commentaar van Bart Ettekoven, waarna Veronica het een jaar later in diezelfde vorm nog eens uitzond. In een recenter verleden is dit eerste seizoen nog meermaals uitgezonden door SBS6.

Het tweede seizoen op RTL

Meer dan tien jaar na de verschijning van het eerste seizoen, kwam in 2008 in de Verenigde Staten seizoen 2 uit. Valentino was weer van de partij en ook het recept was hetzelfde: ‘the Masked Magician’ onthulde in dertien nieuwe afleveringen opnieuw de achterliggende trucs achter een aantal spraakmakende acts. Hoewel zijn collega’s in de goochelwereld hier ongetwijfeld niet erg blij mee waren, hun trucs werden namelijk van hun magie ontdaan, smulde het publiek er getuige de kijkcijfers weer van. RTL was er dan ook als de kippen bij om de rechten te kopen. Van november 2008 tot en met april 2009 was dit tweede seizoen te zien op RTL5, het commentaar werd dit keer verzorgd door Arjen Grolleman. In de jaren daarna werd de serie nog tweemaal herhaald op RTL, waarna na een tijd van stilte, ook SBS6 dit seizoen in 2014 uit ging zenden.

Deel dit met de rest van de wereld;


Robin Matrix

Robin Matrix is eigenaar van goochelaar.nl en is één van de meest geboekte goochelaars / zakkenrollers van Nederland. Spontaniteit, betrouwbaarheid, representativiteit is waar goochelaar Robin Matrix voor staat. Neem gerust contact op met Robin als je vragen hebt of als je hem wilt inhuren voor een event!

Gerelateerde onderwerpen;

Waarom goochelaars geen trucs uitleggen?
Hans Kazàn en Hans Klok bananasplit video
Zelf vliegen is dichterbij dan ooit!
De meest gestelde vragen aan een goochelaar
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Goochelaar inhuren? Bel direct 023-5444297 of druk op contact!

>