Deel dit:

De onsterfelijke Harry Houdini

Goochelaars en illusionisten vermaken het publiek al meer dan honderd jaar. Sterker nog, een van de bekendste illusionisten aller tijden is al bijna honderd jaar oud. Toch roept zijn naam nog altijd blikken vol verwondering op: Harry Houdini. Zijn indrukwekkende goocheltrucs maakten Houdini aan het begin van de twintigste eeuw tot een echte Amerikaanse superster.

De geboorte van een legende

Harry Houdini maakte op jonge leeftijd furore in Amerika. Iets dat niemand had kunnen vermoeden toen hij in maart 1874 werd geboren in Boedapest. De rabbijn Samuel Weiss en zijn vrouw Cecelia noemden hun zoon Ehrich Weiss. Op jonge leeftijd emigreerde Ehrich met zijn ouders naar de Verenigde Staten. De Amerikanen veranderden zijn lastig uit te spreken naam uiteindelijk in “Ehrie” en “Harry”.

De eerste stappen in het goochelaarsvak

In Amerika ontdekte Harry op jonge leeftijd zijn voorliefde voor het circus. Zo kon hij al trapeze lopen op zijn negende. Het waren de eerste voorzichtige stappen naar een glansrijke carrière als artiest. Ook begon Harry met goochelen en nam hij de artiestennaam “Houdini” aan. Hij begon zijn goochelcarrière samen met een vriend onder de naam “The Houdini Brothers”. De simpele kaartentrucs en ontsnappingen sloegen echter weinig aan.

Tour door Europa

Harry noemde zich “Houdini” als eerbetoon aan een Franse goochelaar. Deze gebruikte in de 19e eeuw allerlei moderne goocheltrucs die niemand ooit had gezien. In de Parijse theaters schreef deze Eugène Robert-Houdin goochelgeschiedenis. De jonge Houdini hoopte ooit in zijn voetsporen te treden. Om zijn naamsbekendheid te vergroten besloot hij in 1900 een Europese tour te organiseren. Zijn standplaats werd de bruisende hoofdstad Londen, maar ook Frankrijk, Schotland, Duitsland en Nederland kregen bezoek.

Legendarische trucs

Tijdens de tour maakte Houdini zich onsterfelijk door zijn zogenaamde “boeientruc”. Hierbij liet hij zich boeien door de lokale politie, om vervolgens met gemak te ontsnappen. Zo ontsnapte hij in 1904 in Londen aan speciale handboeien. De “boeienkoning” deed er slechts een uur over. Houdini’s naam stond plotseling op de voorpagina’s van alle Europese kranten. Andere geslaagde ontsnappingen maakte hij uit een melkkan en een blok gevuld met water. De inmiddels wereldberoemde en steenrijke Houdini probeerde ook carrière te maken op andere gebieden. Zo deed hij een weinig succesvolle poging om filmacteur te worden. Daarnaast was hij een van de eerste personen ooit die in 1909 een gemotoriseerde vlucht maakte.

Strijd tegen het paranormale

Het mentalisme is tegenwoordig ontzettend populair. Toch is het gebruik maken van de menselijke psychologie niet bepaald nieuw. Ook Harry Houdini gebruikte menselijke zwakheden maar al te graag in zijn trucs. Zo was hij gefascineerd door het leven na de dood. Houdini geloofde echter dat mediums dezelfde trucs toepasten als goochelaars, en zo de illusie wekten van paranormale gaven. Op een gegeven moment maakte Houdini er een sport van om helderzienden te ontmaskeren. Regelmatig slaagde de populaire goochelaar hierin.

Vroege dood

Harry Houdini werd helaas niet oud, slechts 52 jaar. Waarschijnlijk stierf hij aan de gevolgen van een verwaarloosde blindedarmontsteking. Na het verwijderen van zijn blinde darm was er waarschijnlijk een infectie ontstaan die dokteren destijds nog niet met antibiotica konden bestrijden.

Videobeelden van Harry Houdini

[responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’1′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=suirIT9F_MY[/responsive_video]

 

 

Deel dit met de rest van de wereld;


Robin Matrix

Robin Matrix is eigenaar van goochelaar.nl en is één van de meest geboekte goochelaars / zakkenrollers van Nederland. Spontaniteit, betrouwbaarheid, representativiteit is waar goochelaar Robin Matrix voor staat. Neem gerust contact op met Robin als je vragen hebt of als je hem wilt inhuren voor een event!

Gerelateerde onderwerpen;

Luis de Matos: Een Magische Legende
Goochelaar Paul Daniels
Derren Brown, koning in mentalisme!
Pen en Teller
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Goochelaar inhuren? Bel direct 023-5444297 of druk op contact!

>