Deel dit:

Richard Ross

Het was een grote schok voor alle Nederlandse goochelliefhebbers toen Richard Ross op 20 mei 2001 op veel te jonge leeftijd (hij was 55 jaar) plotseling overleed aan een hartstilstand. Ross behoorde namelijk tot het canon van Nederlandse illusionisten. Hij werd meerdere malen wereldkampioenen, kreeg nog tal van andere onderscheidingen en trad op in een groot aantal verschillende landen. Het was duidelijk dat hij een gapend gat achter zou laten in de wereld van de magie.

Ringenspel

Laten we voorop stellen dat Richard Ross vrijwel alle aspecten van de goochelkunst meer dan behoorlijk tot vlekkeloos onder de knie had, maar zijn naam en faam dankt hij vooral aan zijn zogenoemde ringenspel. Met deze act verbaasde hij vriend en vijand en dat doet hij, met dank aan het filmpje dat er ooit van is gemaakt en die op youtube gemakkelijk te vinden is, nog altijd. In het filmpje is te zien hoe Ross twee losse ringen ter grootte van een voetbal of een etensbord op een soort magische wijze in elkaar haakt, aan het publiek toont dat ze echt aan elkaar vastzitten en vervolgens de ringen op dezelfde manier weer uit elkaar trekt, zodat ze terugkeren in de originele, losse staat. Daarna laat hij de ringen, die toch echt even groot zijn, zonder elkaar aan te raken door elkaar heen gaan en doet hij daarop nog meer van dit soort trucs met nog een extra ring. Hoewel op het eerste gezicht misschien wat gedateerd, is deze act nog altijd een grote inspiratiebron voor jeugdige en gevorderde illusionisten.

Prijzen

Onder andere door deze geniale act – maar ook door vele andere trucs, laat dat duidelijk zijn – wist Ross een flinke erelijst bij elkaar te goochelen. Hij werd in 1970 voor de eerste keer wereldkampioen, herhaalde dit succes drie jaar later en kreeg in 1991 de Gouden Speld, de hoogste onderscheiding van de Nederlandse Magische Unie, uitgereikt. Een andere onderscheiding die hem ten deel viel, was de ‘Performer Fellowship Award’, dat op goochelgebied een buitengewoon prestigieuze titel is. In de tijd dat hij deze successen boekte, startte hij (samen met zijn broer Tadek) ook zijn eigen goochelbedrijf, het Magic Art Centre genaamd. In een hiervoor tot theater omgevormde bollenschuur, die Ross en zijn broer in 1986 aanschaften, worden tot op de dag van vandaag voorstellingen en trainingen gegeven.

Vernieuwer

Naast het feit dat Ross simpelweg als één van de groten in de (Nederlandse) goochelhistorie wordt beschouwd, wordt hij ook gezien als een vernieuwer. Zo staat hij bekend om de introductie van de Magic Spray; de moderne variant van het toverstokje. Hij gebruikte dit goedje bijvoorbeeld om stukjes doodgewoon papier te transformeren in guldenbiljetten.

Nalatenschap

Waar veel beroemdheden het na hun dood moeten doen met een plaquette ter nagedachtenis of hoogstens een standbeeld, heeft Richard Ross een ster die zijn naam draagt. Op initiatief van Roy en Siegfried, een bekend Duits illusionistenduo, werd een ster – en meer specifiek de ster die gelegen is op BD+43 399 – officieel naar Ross vernoemd. Daarmee wilden ze hun inspiratiebron en held hun dankbaarheid tonen.

 

 

 

Deel dit met de rest van de wereld;


Robin Matrix

Robin Matrix is eigenaar van goochelaar.nl en is één van de meest geboekte goochelaars / zakkenrollers van Nederland. Spontaniteit, betrouwbaarheid, representativiteit is waar goochelaar Robin Matrix voor staat. Neem gerust contact op met Robin als je vragen hebt of als je hem wilt inhuren voor een event!

Gerelateerde onderwerpen;

Luis de Matos: Een Magische Legende
Goochelaar Paul Daniels
De onsterfelijke Harry Houdini
Derren Brown, koning in mentalisme!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Goochelaar inhuren? Bel direct 023-5444297 of druk op contact!

>