Deel dit:

Derren Brown, koning in mentalisme!

Leren over de menselijke psychologie met de trucs van Derren Brown. Illusionisten zijn ondoorgrondelijk. Hun bijzondere trucs verbazen vriend en vijand. Inmiddels is er een nieuwe groep illusionisten opgestaan die het publiek haast nog meer weten te verbazen: de mentalisten. Een bekende illusionist en mentalist is de Britse Derren Brown. Met zijn bijzondere shows en trucs wekt hij alom verbazing onder het publiek.

Eeuwenoude trucs

Een mentalist lijkt soms wel over magische krachten te bezitten. Hij of zij weet het bijvoorbeeld voor elkaar te krijgen om voor de ogen van het publiek een muntje in een lege fles te toveren. Of het lukt plotseling om een lepel om te buigen. Illusionisten zijn steeds vaker op televisie te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Uri Geller, Dynamo en Derren Brown. Door hun geweldige trucs en vingervlugheid zijn het echte sterren geworden. Het mentalisme is echter niet bepaald nieuw. Al aan het begin van de 20ste eeuw gebruikten goochelaars allerlei trucs die zich voor een belangrijk deel baseerden op het mentale vermogen van de mens. Denk bijvoorbeeld aan hypnose, maar ook intuïtie en geheugentechniek.

De populariteit van Derren Brown

Derren Brown is een van de populairste mentalisten ter wereld. Hij werd in 1971 geboren in Groot-Brittannië. Hij beleefde een gelukkige jeugd in Londen. Pas in zijn studententijd ontdekte Brown zijn passie voor mentalisme en illusionisme. Als student Rechten en Duits bezocht hij namelijk een voorstelling van een hypnotiseur. Derren Brown was er zo door gefascineerd dat hij besloot van mentalisme zijn beroep te maken. Onder het studeren door oefende hij volop met allerlei trucs. Deze liet hij vervolgens zien in restaurants en barretjes in Bristol. Derren Brown bleek aanleg te hebben voor het vak, en zijn populariteit nam razendsnel toe. In 1992 begon hij ook optredens te geven aan de Universiteit van Bristol.

Testen op televisie

Een mentalist moet razendsnel kunnen denken en handelen. Hij of zij moet het publiek immers altijd een stap voor zijn. Derren Brown bleek deze vaardigheden allemaal in zich te hebben. Televisiemakers zagen een gat in de markt. In 2000 kreeg Brown dan ook zijn eigen televisieshow, genaamd ‘Mind Control’. Honderdduizenden Britten lieten zich maar al te graag voor de gek houden door Darren’s bijzondere trucs. Na ‘Mind Control’ volgden andere televisieprogramma’s, waaronder het succesvolle ‘Trick of the Mind’ en ‘Derren Brown Investigates’. In januari 2016 was de meest recente special van Derren Brown op televisie. Hierin onderzoekt Brown onder andere sociale druk. Een vraag is bijvoorbeeld hoeveel mensen bereid zijn onder sociale druk iemand van een dak te gooien.

De menselijke psychologie

Mentalisme en illusionisme is uiteindelijk schijn. Ook Derren Brown erkent dat hij geen magische krachten bezit. Sterker nog, een van de doelen van zijn shows is aan te tonen dat mediums vaak werken volgens dezelfde trucs als illusionisten. Ze maken daarbij gebruik van de menselijke psychologie. Zo komen in zijn shows fenomenen als hypnose, cold reading en suggestiviteit vaak aan de orde. Het publiek blijft na de show van Derren Brown overigens niet met vragen zitten. De mentalist en illusionist legt na afloop graag uit hoe zijn trucs in elkaar steken.

Deel dit met de rest van de wereld;


Robin Matrix

Robin Matrix is eigenaar van goochelaar.nl en is één van de meest geboekte goochelaars / zakkenrollers van Nederland. Spontaniteit, betrouwbaarheid, representativiteit is waar goochelaar Robin Matrix voor staat. Neem gerust contact op met Robin als je vragen hebt of als je hem wilt inhuren voor een event!

Gerelateerde onderwerpen;

Luis de Matos: Een Magische Legende
Goochelaar Paul Daniels
De onsterfelijke Harry Houdini
Pen en Teller
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Goochelaar inhuren? Bel direct 023-5444297 of druk op contact!

>